Biztonsági kés
2001. óta a munkabiztonság szolgálatában

MARTOR Lexikon

A > E

Automatikus pengevisszahúzás
A penge azonnal visszahúzódik a nyélbe, mihelyt elhagyja a vágandó anyagot. Feltétel: a pengekinyomót a vágás megkezdése után el kell engedni. Az ilyen technológiával rendelkező vágógat a jövőben SECUNORM ... előnévvel látjuk el.
Biztonsági szint
Négy biztonsági szintet különböztetünk meg: egyszerű biztonság (manuális pengevisszahúzás), magas biztonság (automatikus pengevisszahúzás), nagyon magas biztonság (teljesen automatikus pengevisszahúzás) és legmagasabb biztonság (fedett penge).
Biztonsági technológia
Biztonsági technológiáink a következők: kézi vezérlésű pengevisszahúzás (csak nem biztonsági késeknél), automatikus pengevisszahúzás, teljesen automatikus pengevisszahúzás és a fedett penge.
Biztonsági vágók
Azokat a vágóeszközöket, amelyek valamilyen szintű (magas, nagyon magas, legmagasabb) biztonsági funkcióval rendelkeznek, biztonsági vágóknak (biztonsági késeknek) nevezzük.
Biztosítókapcsoló
A biztosítókapcsoló megakadályozza, hogy a penge akaratlanul kicsússzon a nyélből. A kibiztosítás rendszerint ugyanazzal az elemmel történik.
Csúszó talp
Néhány fedett pengéjű biztonsági vágónknál a nyél csúszó alátámasztásban végződik. Ahogy azt a neve is mutatja, az alátámasztás különösen könnyen csúszik a vágóalátét fölött. Egyidejűleg a vágandó anyagot a csúszó alátámasztás felső oldalán a pengéhez vezeti.
Egyszerű és biztonságos pengecsere
Vágószerszámaink legtöbbje többször használatos vágó. A pengecserét igyekeztünk a lehető legegyszerűbbé és legbiztonságosabbá tenni azért, hogy Ön közben ne sérüljön meg és a csere során ne vesszenek el a pengék.

E > H

Egy- és kétoldali élezés
Attól függően, hogy vágóél csak az egyik oldalon, vagy mindkét oldalon (tehát középre) van élezve, beszélünk egy- és kétoldali élezésről.
Egy- / kétélű pengék
A vágóélek számától függően megkülönböztetünk egyélű és kétélű pengéket.
Ergonómikus forma
Ha egy biztonsági vágó úgy lett kialakítva, hogy különösen kényelmesen lehet fogni, ergonómikus formáról beszélünk.
Eldobható vágó
Eldobható vágóink esetén nem lehetséges a pengecsere. Ezeket használat után egész egyszerűen a háztartási szemétbe dobhatja.
Falvastagság
Némelyik papír- és fóliavágónk olyannyira karcsú, hogy a méreteknél nem is beszélhetünk szélességről. Ehelyett a falvastagságot adjuk meg, amely pl. 2 vagy 3 mm körül van – mivel vékony hézagokban és szűk résekben való vágásra készült.
Fedett penge
A vágószerszám úgy van megtervezve, hogy a penge kifelé takarva van. Az eredmény: Legmagasabb biztonság a felhasználó számára. A fedett pengéjű biztonsági kések neve a jövőben SECUMAX ...
Felhasználó
Aki a vágószerszámainkkal dolgozik, azt szívesen nevezzük „felhasználónak”.
Fűzőszem
A fűzőszem a nyél hátsó részén található. Itt lehet pl. egy szalagot keresztülhúzni a vágószerszáma rögzítéséhez.
Három az egyben kapcsológomb
Példa: SECUNORM MIZAR. Ez a markolatkapcsolós vágó egy különleges kapcsológombbal van szerelve. Ezzel lehet lezárni és kibiztosítani a vágót, valamint a pengecsere funkcióra kapcsolni.

H > M

Három az egyben pengefej
Például: SECUMAX 150. Ebben az esetben három különböző művelet végezhető: vágás, hasítás, felülettisztítás.
Használtpenge-gyűjtő
Annak érdekében, hogy Ön a használt pengéit biztonságosan tudja ártalmatlanítani, a tartozékkészletünkben két különböző gyűjtőedényt talál: a SAFEBOX-ot és a SAMMELBOX-ot.
Jobb- és balkezesek részére
Ha egy kést úgy egy jobbkezes, mint egy balkezes egyformán használhat, akkor azt a megadott módon jelezzük.
Kényelem
Egy vágószerszám hasznos tulajdonságai, mint például az ergonómikus forma, ill. az egyszerű és biztonságos pengecsere, növelik az Ön kényelmét a felhasználás során.
Kétszer / négyszer használatos penge
Ha a pengét el lehet fordítani, ill. még meg is lehet fordítani, ezáltal többször lehet használni, akkor kétszer / négyszer használatos pengéről beszélünk.
Kézi vezérlésű pengevisszahúzás
Annak érdekében, hogy vágószerszámát „élteleníthesse”, a pengét a vágás után vissza kell húznia a nyélbe. Biztonsági vágóinknál nincs ez a biztonsági szint.
Markolatkapcsoló
Fogónyeles vágóinknál a pengét nem pengekinyomó, hanem markolatkapcsoló oldja ki. Ehhez Önnek a nyél alsó részén lévő markolatkapcsolót kell működtetnie.
Markolatkapcsolós vágók
Aktuális példák: SECUPRO MARTEGO, SECUPRO MERAK és SECUNORM MIZAR. Minden vágószerszám az innovatív markolatkapcsolós vágók fiatal családjához tartozik. A nyelük alsó oldalán – ugyanúgy, mint egy fogónál – egy könnyedén működő markolatkapcsolót talál, amellyel a pengét különösen kényelmesen ki tudja oldani.

M > P

Minőségi penge
Valamennyi MARTOR penge minőségi penge. Ennek ellenére itt is vannak minőségi különbségek, melyre külön felhívjuk a figyelmet, pl. bevonatos és nem bevonatos.
Műanyag betét
Példa: SECUNORM PROFI vagy SECUNORM HANDY: Egy vágószerszám komplett belső részét, amelyet ki kell húzni a pengecseréhez, műanyag betétnek nevezzük.
Műanyag rugó
A műanyagrugó egyes fedett pengéjű biztonsági kések esetében közvetlenül a nyélen van rögzítve, és onnan nyúlik be a pengehozzáférés területére. Feladata: lenyomni a vágandó anyagot és feltorlódás és felgyűrődés nélkül a pengéhez vezetni.
Nyél
A nyél vágószerszámaink fő alkotórésze. A nyélen találhatók a pengekinyomók, markolatkapcsolók, gombok stb. A nyélben van elrejtve pl. a penge vagy a szerkezet, amely a pengét visszahúzza.
Opcionális penge
Csaknem minden biztonsági vágónkat (amelyek nem eldobható vágók felszerelheti igény esetén alternatív pengével. Ez az opcionális penge lehet pl. kampós penge (a beszerelt trapézpenge helyett). Lehet rozsdamentes vagy TiN-bevonattal ellátott. Vagy lehetnek lekerekített sarkú vagy tompított hegyű. Ez – a termékválasztékunkat alkotó kb. 200 pengét tekintve – csak néhány a variációs lehetőségek közül.
Orr
Ütközőt csak a fedett pengéjű biztonsági vágóinknál talál. A nyéllel együtt védi a pengét. Az ütköző a legtöbb esetben elöl hegyes, hogy könnyebb legyen beszúrni.
Pengebefogó
A pengét, hogy az ne csússzon el, a pengebefogó rögzíti. A pengebefogón ezért egy vagy több csap van. Ezek pontosan beleilleszkednek az adott pengébe.

P > P

Pengecserélő
Ha a biztonsági vágón nem gomb, hanem egy másik szerkezet van a penge cseréjéhez, akkor beszélünk – általánosságban – pengecserélőről.
Pengecsere gomb
Egyes biztonsági vágók esetében a pengecsere gombot lehet benyomni a pengecsere megindításához.
Pengefedél
A pengefedél az a kis lemez, ami a pengére fekszik fel. A penge-befogóval együtt tartást ad a pengének. Sok vágószerszámunk esetében a pengefedelet meg kell emelni ahhoz, hogy a pengét ki lehessen cserélni.
Pengehozzáférés
A pengehozzáférés a fedett pengéjű biztonsági késeink esetén a nyél és az ütköző közötti távolságot jelenti. Mindig elég keskeny ahhoz, hogy az ujja ne férjen át rajta, viszont elég széles is, hogy bizonyos vágandó anyagokat meg lehessen vele munkálni.
Pengekategória
A pengék egy meghatározott átfogó csoportját pengekategóriának nevezzük. A megnevezés a forma (pl. trapézpenge, kampós penge stb.), az alkalmazási terület (pl. ipari penge) vagy a funkció (pl. hántoló penge, sorjázó penge) alapján történik.
Pengekimenet hossza
A pengekimenet megadja a penge maximális hosszát a nyélen kívül, és rendszerint ez nagyobb, mint a vágásmélység.
Pengekimeneti nyílás
A pengekimeneti nyílás a nyél elején található. Itt lép ki a penge nyélből, ill. itt megy vissza a nyélbe.
Pengekinyomó
A legtöbb biztonsági vágónk, amelyek automatikus vagy teljesen automatikus pengevisszahúzással rendelkeznek, pengekinyomóval vannak felszerelve. A pengekinyomó előrenyomásával lehet kitolni a pengét.
Pengerögzítő
Példa: SECUNORM POWERCUT: Egy zárszerkezettel rendelkezik, amellyel Ön a pengét teljes pengekimenet hossz esetén rögzíteni tudja.

P > T

Puha fogás
A lágy műanyag réteget, amely a nyelet különösen csúszásmentessé teszi, jelöljük a puha fogás kifejezéssel.
Ragasztószalag-hasító
Vágószerszámaink közül néhány rendelkezik egy kiegészítő ragasztószalag- hasítóval is. Példák: A SECUMAX COMBI esetén ez egy, a nyélbe épített fémlapocska, a SECUMAX 150-nél erre a célra a felülettisztító két külső éle szolgál.
Reklámvágó
Sok vágószerszámunkból létezik reklámvágó verzió is. MARTOR logó nélkül, ellenben bőséges hellyel az Ön feliratának vagy szlogenjének. Ezzel Ön egy nagy használati értékű és hosszú élettartamú reklámajándékot tud az ügyfelei, barátai és partnerei kezébe adni. Kérdezzen bennünket az extra színekről, és forduljon hozzánk extra kívánságaival.
Rögzítő csavar
Példa: SECUNORM MULTISET: A rögzítő csavarral tudja a vágásmélység beállítását változtatni.
Szerelt penge
A penge, amellyel a vágószerszámot normál esetben szállítjuk, a beszerelt penge.
Teljesen automatikus pengevédő kupak
A különleges SECUPRO LEWIS: A penge a vágást követően nem húzódik vissza – ennek ellenére Ön nagyon magas biztonságot élvezhet. Mert ehelyett itt egy pengevédő kupak csúszik gyorsan a penge elé, mihelyt az elhagyja a vágott anyagot, anélkül, hogy Önnek bármit is tennie kellene.
Teljesen automatikus pengevisszahúzás
A penge azonnal visszahúzódik a nyélbe, mihelyt elhagyja a vágandó anyagot, akkor is ha a pengekinyomót a vágás megkezdése után nem engedjük el. Az ilyen technológiával rendelkező vágógat a jövőben SECUPRO ... előnévvel látjuk el..
Teljesen automatikus védőkengyel
Ezt a különleges biztonsági alkatrészt a SECUPRO CUT-O-MATIC-nál alkalmazzuk: amint befejezte a vágást egy védőkengyel ugrik a horgospenge elé – így az veszélytelenné válik. A teljesen automatikus azt jelenti, hogy mindez teljes egészében Öntől függetlenül működik.

T > V

Termékcsalád
A vágószerszámok egy alcsoportját, melyet egy meghatározott tulajdonság köt össze, termékcsaládnak nevezzük. Ezek tagjai különböző termékkategóriákhoz is tartozhatnak. Például: MDP-vágók, eldobható vágók, reklámvágók, vágók letörhető pengével, fogónyelű vágók, stb.
Termékkategória
A vágószerszámok egy meghatározott átfogó csoportját termékkategóriának hívjuk. Ebből nálunk csak három van: 1. Biztonsági vágók, 2. Vágóeszközök (vágók rögzített pengével, vágók letörhető pengével), 3. Speciális kések (szikék, sorjázó kések, felülettisztítók stb.).
Termékválaszték
Valamennyi termék együttesen (vágószerszámok, pengék, tartozékok) alkotja termékpalettánkat.
Termelékenység
Minél jobban (gyorsabban, biztonságosabban, pontosabban) vág egy felhasználó, és közben minél ritkábban sérül meg, annál nagyobb a termelékenysége. Ebből összességében a vállalat is profitál.
Vágandó anyag
Vazok az anyagok, amelyekhez a vágóeszközeinket használja. Azok az anyagok, amelyek az adott vágóeszközzel legjobban vághatók: a fő vágási anyagok.
Vágásbiztonsági megoldások
Termékeink, teljesítményeink és szolgáltatásaink együttesen garanciát jelentenek a biztonságos vágási megoldásokra. Megoldásainkat mindig egy adott, Önöknél helyben fellépő „vágási problémára” pl. egy meghatározott vágási munkára, rendkívüli vágási környezetre és/vagy egy speciális vágandó anyagra szabjuk.
Vágási művelet
„Vágási munkának” azt nevezzük, amihez a vágószerszámainkat használjuk.
Vágástípusok
A vágástípussal jellemezzük, hogy a felhasználó hogyan, ill. mire használja a vágószerszámát. Példák erre: Húzásos vágás, nyomásos vágás, erővágás, ill. fűrésznyom vágás. De alternatívaként a vágás típusa a vágás végeredményét is jelentheti, például: „ablakvágás” vagy „fedéleltávolítás”.

V > V

Vágóél
A penge élesített részét nevezzük vágóélnek. Ha pedig csak a hegyes részéről van szó, akkor beszélünk pengehegyről.részéről van szó, akkor beszélünk pengehegyről.
Vágóélek
Példa: SECUMAX 150: Ha a pengét szerkezetétől függően középen elválasztjuk és ezáltal rögtön két vágásra alkalmas terület keletkezik, akkor ezeket vágóéleknek nevezzük.
Vágószerszámok
Példa: SECUMAX 150: Ha a pengét szerkezetétől függően középen elválasztjuk és ezáltal rögtön két vágásra alkalmas terület keletkezik, akkor ezeket vágóéleknek nevezzük.
vissza
Kipróbálná termékeinket? További információra van szüksége? Keressen bizalommal, örömmel segítünk!
ELÉRHETŐSÉGEINK
cím
Protektor 2001 Kft
1094 Budapest, Tűzoltó u. 59
telefon
+36 1 323-0523
fax
+36 1 323-0524
email
info@protektor2001.hu
adatvédelem
adatvédelmi tájékoztató
koronavírus
koronavírus tájékoztató
FORRÓ DRÓT
+36 30 366-2740
TÉRKÉP